Mi történik a testeddel, amikor kólát iszol?
Tallózó, 2012. november 28.
Egészség
Mi történik a testeddel, amikor kólát iszol?

Elmélkedtél már valaha is azon, hogy miért húzódik mosolyra a szád, amikor iszol egy korty kólát? Azért, mert a magasba repít, noha már száz éve kivonták a kokaint az italból.

Az elsõ 10 percben

Egy kis üveg kóla elfogyasztásával nagyobb mennyiségû cukrot juttatsz a szervezetedbe.

20 perc múlva

A vércukorszinted megemelkedik, ami a szervezetben az inzulin-elválasztás fokozódásához vezet.

40 perc -1 óra múlva

A koffein-felszívódás befejezõdött, hatása érezhetõ: a pupilláid kitágulnak, a vérnyomásod megemelkedik. Kimutatták, hogy a koffein hatására fokozódik a vizelés, a vizelettel történõ kalcium-ürítés, a csontokból való kalcium-kiáramlás. A másik tényezõ, ami a csontok kalcium-vesztését fokozza, a kólában lévõ foszforsav.

Azt is kimutatták, hogy a diétás kóla (hormonhatáson keresztül) még erõteljesebben fokozza a csontok kalciumvesztését és a vizelettel történõ kalcium-ürítést.

A kibocsátott inzulin hatására a vércukorszint hirtelen esni kezd. A kólában lévõ vízmennyiség már kiürült a szervezetedbõl még azelõtt, hogy a szervezeted felhasználhatta volna hidratálásra, így valószínûleg víz-utánpótlásra lenne szükséged. A diétás kólában lévõ mesterséges édesítõszerek hatására az étvágyad is fokozódik, ami súlytöbblet kialakulásához vezethet. Természetesen nem állítjuk, hogy a kóla ellenség, de jó, ha tudod, hogy nagymennyiségû cukor, koffein és foszforsav kombinációja, ezért nem árt, ha csak ritkán és mértékkel fogyasztod!

(Gy. P. F. - Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)