Asszonyok kútja
Fazekas Réka, 2013. március 11.
Film
A film a gyökereinkhez vezet vissza: a vízhez. Ez az egyik legfontosabb „eleme” életünknek. Nélküle lehetetlen lenne léteznünk. No de mi van akkor, ha mindennapos küzdelmet kell érte folytatnunk, mert a kút, amiből az éltető nedv ered, kilométerekkel arrébb van, és a tikkasztó napsütésben vállunkon hordozni a több liter vizet nem is olyan egyszerű: mivel asszonynak születtünk.

Radu Mihaileanu (Életvonat, Élj és boldogulj) ezúttal a Közel-Keletre kalauzol el minket. A helyszín egy meg nem nevezett kis falucska, ahol a nőknek mindennapi feladataikhoz tartozik a vízhordás, ami viszont egyre nagyobb veszélyekkel jár. Leila, a gyönyörű és tanult arab szépség szerelmi háborút hirdet: azt javasolja, hogy az asszonyok ne éljenek férjükkel egészen addig házaséletet, amíg nem lesz a faluban vízvezeték. Sokan megrökönyödnek ezen a nők közül is, a patriarchális társadalom elveit visszhangozva, de Leilát semmi sem állíthatja meg, és nemsokára sok követőre akad.

Persze ezt a férfiak sem hagyják szó nélkül. Először csak buta női tréfának hiszik az egészet, és el sem tudják képzelni, hogy mi mindenre képesek feleségeik, csak hogy véghezvigyék akaratukat. A film során elcsattan néhány pofon, majd csók is, mire az erősebbik nem rádöbben: most, hogy már kényelmesebb lett az élet, és háborút sem kell vívniuk, igazán teljesíthetnék asszonyaik követelését.

Persze az erős feminista hangon kívül sok minden mással is találkozhatunk a filmben. A rendező élethűen mutatja be egy (a mi szemszögünkből nézve elmaradott) arab falu mindennapjait. Megjelenik benne a szerelem, sokféleképpen – az elfojtott, reménytelen és a keserű szerelem is bemutatkozik. Lefesti, hogy mivel kell megküzdenie egy nőnek (de sokszor egy férfinak is) ahhoz, hogy elérje mindazt, ami számunkra természetes. Analfabetizmus, magas csecsemőhalandóság, rossz higiéniai helyzet – csak néhány példa azok közül a nehézségek közül, amelyeket a film kiemel. És ha valaki ezek mellett egy nehezen emészthető drámára számít, téved: Mihaileanu (a rendező) mindezek mellett hiteles, humoros és katartikus tud maradni.

Követendő példát állít a mozi férfiak és nők elé egyaránt: milyenek legyünk, és milyenek merjünk lenni egy olyan világban, ahol még közel sem zajlott le az összes változás. Ajánlott film mindenkinek!