Filmek nyárra
Fazekas Réka, 2013. június 10.
Film

1. Benjamin Button különös élete

1918. november, New Orleans. Egy anya világra hoz egy gyermeket, azonban belehal a szülésbe. Az apa elkeseredésében egy öregotthon lépcsõjére teszi le a csecsemõt, aki elsõ ránézésre is más: arcát mély barázdák borítják, túl apró, csúf, egyáltalán nem olyan, mint más újszülött. Mégis így veszi kezdetét Benjamin Button különös élete, ahol egyszerre akarunk sírni, nevetni, érezni a szereplõkkel. Végigkísérhetjük a vásznon, miként lesz vén gyermekbõl fiatal aggastyán, hogyan lesz egy mindenki által tapasztaltnak vélt személybõl valóban érdekes, és értékes élményekkel rendelkezõ ember. David Fincher bámulatraméltó filmjének fõszerepében Brad Pitt és Cate Blanchett kiváló színészi játékát kísérhetjük szemmel. A filmet, amely F. Scott Fitzgerald novelláját dolgozta fel, számos kategóriákban jelölték különbözõ nemzetközi díjátadókon. Benjamin Buttont Neked is meg kell ismerned!

2. Amélie csodálatos élete

Tipikusan az a film, amely végén az ember örömében fog sírni. Lényegtelenné válik benne, hogy mi a mese, és mi a valóság, mi a lehetséges, mi a lehetetlen, hiszen ezek egybeolvadnak, és Amélie csodálatos életében nyernek újra értelmet. Hiszen mi a magyarázat arra, hogy fogta magát a magányos kerti törpe, és útra indult a világban, hogy különbözõ híres építmények elõtt lencsevégre kapassa magát? Amélie, az egyszerû felszolgáló lány esetében a kitaláció is érvényesülni tud, hiszen maga írja ezt az elbûvölõ, és hihetetlen életet. A film segít észrevenni a világban megbújó apró csodákat, és felszínre hozni anélkül, hogy elárulná titkukat. Ezeket a hétköznapi apróságokat, ám nem semmiségeket figyelhetjük meg Jean-Pierre Jeunet páratlan alkotásában, melyben nemcsak Audrey Tautou játssza felejthetetlen alakításában magát, Amélie-t, hanem sok jelenetben más filmekbõl ismerõs francia színészek bukkannak fel. A zeneszerzõ, Yann Tiersen pedig arról gondoskodik, hogy mindegyik jelenet megkapja a maga egyéni érzelmi tartalmát zenei síkon is.

3. Good bye, Lenin!

1989. november 9., este. A Berlin közepén felállított falat megbontják, és elkezdõdik az a folyamat, mikor végre Kelet-, és Nyugat-Németország egyesülni, és keveredni fog. E történés elõtt nem sokkal ájul el szívinfarktus miatt az utcán Kerner asszony, a kommunista párt hû tagja, segítõje, Alex és Ariane édesanyja. Hosszú hónapokra kómába esik, ám a csodával határos módon mégis felépül. Gyermekei attól féltve, hogy egy közös kórterembe zárva a kórházban esetleg megtudna valamit a „dicsõséges" kommunista rezsim bukásáról, és ezen megdöbbenve új, immáron halálos infarktust kapna, hazaszállítják, és lakásukban létrehozzák a szocializmus utolsó mentsvárát, hogy utána fokozatos harcot vívjanak a fejlõdéssel. A film jól operál a vidám, és kevésbé nevettetõ jelenetek keverésével, és méltó bemutatása lett egy olyan kornak, amely végén bizony, el kell köszönnünk Lenintõl. A fõszerepben a mára híressé vált, Daniel Brühl-t láthatjuk. Wolfgang Becker filmje kötelezõ mindenki számára!

4. Nem vénnek való vidék

Nevessünk, vagy sírjunk? Nos, ez ennél a filmnél nem kétség. A mára már világhíressé vált Coen-testvérek filmje az 1980-as évek Amerikájába kalauzol el minket, az „álmok országába", ahol mindent szabad mindenkinek, mindenkor. Még drogozni is. Éppen ezért nem meglepõ, mikor a vadászgató Llewelyn Moss egy nap rengeteg heroinra, elhagyott terepjárókra, két millió dollárra, és egy csapat hullára bukkan. Mint mindenki tenné, õ is elveszi a pénzt tartalmazó bõröndöt, és így kezdõdik az a filmbéli utazás, melyen Llewelyn élete a tét. A kegyetlen vadnyugat újra megelevenedik szemünk elõtt, és maga a fõhõs is rádöbben: ez valóban nem vénnek való vidék. Cormac McCarthy regényébõl készült film 4 Oscar-díjat kapott, közöttük a legjobb filmnek járót is. Tommy Lee Jones, Josh Brolin, és Javier Bardem fõszereplésével ez egy rendkívül izgalmas, és komor mozi, amelyet nyáron csak a borúsabb napokon ajánlott megnézni, hiszen az életet mutatja be a maga zord valójában.

5. Vicky Christina Barcelona

Barcelona örök. Éppen ezt az érzést kívánta vászonra vinni Woody Allen könnyed, nyári mozijával, amely kellemes kikapcsolódás lehet mindenkinek. A film két barátnõrõl, Vickyrõl, és Christináról szól, akik a meleg nyári hónapokban érkeznek Barcelonában, hogy közösen vakációzzanak. Mindketten másként vélekednek a szerelemrõl: Christina éppen egy volt párkapcsolat fájó emlékétõl szenved, Vicky pedig menyasszony. Azonban mindkettejüket váratlan hévvel sodorja el az a romantikus impulzivitás, amely egy spanyol festõ, Juan Antonio lényébõl árad. Mindezekkel kezdõdik az a felejthetetlen nyár, amely végén ugyanoda süpped vissza a két barátnõ, ahonnan elindult: a keresésbe. Woody Allen többszörös díjnyertes mozija olyan sztárokat vonultat fel, mint Scarlett Johansson, Penélope Cruz, Javier Bardem, vagy Rebecca Hall. A jó kedv garantált!