Karácsonyi filmek
Boda Krisztina, 2014. december 25.
Film
Most, hogy kitört a szünet, és a karácsony is itt van a nyakunkon, több időnk van egy kis kikapcsolódásra. Ha, már készen vagyunk a mézeskalácssütéssel, és beleuntunk a semmit tevésbe, előkerülhetnek a karácsonyi filmek. Íme, itt van a top 5 film, ami karácsonyi klasszikusnak számít, és ha már ezerszer is láttuk, akkor sem hagyjuk ki őket ilyenkor.

Number 5: A Grincs ( How the Grincs Stole Christmas), 105 perc, Universal Pictures

Gyermeklelkűek figyelem! A 2000-ben készült élőszereplős film, amely Dr. Seuss azonos cÍmű 1957-es könyvén alapul, biztos elnyeri a tetszéseteket, ha még esetleg nem láttátok (kétlem). A filmben Jim Carrey természetesen hozza a szokásos formáját, belebújva a zöld Grincs bőrébe.
Cselekmény: A kifalvi lakók rajonganak a karácsonyért, azonban Grincs, rossz gyerekkori élményeinek köszönhetően gyűlöli… A Kobak-hegyen egy barlangban él Max nevű kutyájával, és onnan figyeli a lakók karácsonyi készülődését. Egy napon a nyolcéves kislány, Cindy-Lou-Ki azt veszi észre, hogy a karácsony igazi értelme elveszett. A Grincs története viszont elbűvöli, és céljául tűzi ki, hogy elnyerje a karácsony szellemének. Grincs meghÍvást kap a kifalvi karácsonyi ünnepségre, és el is fogadja, azon nyomós érvre hivatkozva, miszerint gyermekkori szerelme, Martha May Kivier is ott lesz…a bonyodalmak, csak ekkor kezdődnek.

Number 4: Holiday , 136 perc, Universal Pictures

A 2006-ban Cameron Diaz, Drew Barrymore, Jude Law és Jack Black főszereplésével készült romantikus karácsonyi film garantáltan megdobogtatja a szíved.
Cselekmény: Iris Simpkins és Amanda Woods szerelmi élete összeomlott. Kudarcaik elől menekülve mindketten regisztrálnak egy internetes oldalra, amin a tulajdonosok házaikat ajánlják fel cserére. Ennek köszönhetően kerül Iris Los Angelesbe, Amanda pedig egy London melletti kis faluba, miután házaikat elcserélik két hétre, az ünnepek alatt. Az új környezet azonban a pihenés mellett számos meglepetést is tartogat a két nő számára…

Number 3: Télapu (The Santa Clause), 97 perc, Walt Disney Pictures

1995-ben készült, de máig sokszor leadják a TV adók, hiszen hamisíthatatlan karácsonyi kedvenc. Főszereplői Tim Allen és Eric Lloyd, apa-fia szerepet visznek a filmben, mosolyt csalva arcunkra. A film sikerét bizonyítja, hogy második (Télapu 2.- Veszélyben a karácsony), illetve harmadik (Télapu 3.- A szánbitorló) rész is készült belőle.
Cselekmény: A Calvin szülök régóta elváltak, azóta az anyuka, Susan, Dr. Neallel neveli Scott-tal közös gyermeküket, Charlie-t. A karácsonyt megelőző éjszakát Charlie édesapjánál tölti. Az éjszaka közepén Charlie zajt hall a tető felől. Apját felkelti, majd kimennek az utcára. Nagy csodálkozásukra a tetőn a Mikulás landolt szánjával, aki megijedve Charlie-ék hirtelen érkezésétől leesik a tetőről… ezzel pedig alkalmatlanná válik a munkára. Ezek után Scott elolvassa a névjegykártyáját, amivel mit sem sejtve aláír egy szerződést, s onnantól kezdve ő a Mikulás… a Télapó kabátjának felvételével pedig végleg elfogadta a télapó állását...

Number 2 : Igazából szerelem (Love Actually), 135 perc, Universal Pictures

A 2003-as romantikus karácsonyi vígjáték, Richard Curtis rendezésében, olyan brit sztárokat vonultat fel, mint Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth, Liam Neeson vagy éppen Keira Knightley.
Cselekmény: A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rock sztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

Number 1 : Reszkessetek, betörők! ( Home Alone), 103 perc, 20th Century Fox

1990-es karácsonyi filmvÍgjáték, Macauley Culkin, Joe Pesci, és Daniel Stem főszereplésével, igazi családi film. Csakúgy, mint a Télapu esetén a filmnek akkora sikere volt, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon, hogy trilógiává nőtte ki magát. Gyermekkorunk kedvenc filmje, így méltán érdemli ki az első helyezést.
Cselekmény: A Chicago kertvárosában élő Mac Callister család a karácsonyi vakáció idejére Párizsba készül. Egyik fiuk, a nyolcéves Kevin azonban nagyobb testvérével vitába keveredik, ezért a padlásszobába küldik. Kevin azt kívánja, bárcsak eltűnne a családja. Az indulás reggelén a szülők, Kate és Peter késve ébrednek, és fejvesztve pakolnak. A kapkodás és egy szomszédgyerek tévedésből való megszámolása miatt a saját gyermekeik közül Kevint otthon felejtik. Kevin felébredve meglepetten tapasztalja, hogy otthagyták, de eleinte élvezi, a szabadságot. Párizs felé repülve Kevin anyja érzi, hogy valamit otthon felejtettek, majd rájön, hogy Kevin az. Ezután az anyuka felhívja a chicagói rendőrséget, hogy megtudja, nem esett-e baja Kevinnek. A rendőrség kimegy a házhoz, de Kevin elbújik. Aztán hamarosan kiderül a család számára, hogy visszarepülni szinte lehetetlen, hiszen a karácsonyi forgalomban minden repülőjegy elkelt. Kevin tévézés közben zajt hall, és erre felfigyelve kihallgatja, amint két betörő elhatározza, hogy kirabolnak minden üres házat az utcában, beleértve a Mac Callister-házat is. Kevin megrémül, és azonnal felkapcsolja a villanyokat. Erre a két betörő azt hiszi, hogy a család még nem utazott el, és elhatározzák, hogy este visszamennek…