Ördögsziget
Fazekas Réka, 2013. április 7.
Film

Az egyik általam leginkább várt film a Tavaszi Filmklub repertoárjából az Ördögsziget volt. Van benne valami, ami az embert látatlanban is megfogja és elgondolkodtatja, ami süt a poszterrõl és a pár szavas jellemzésekbõl. Az utóbbi évek legnagyobb norvég mozijáról van szó.

Az alaptörténet már magában hordozza a drámai végkifejletet. Egy norvég szigeten játszódik a film 1915-ben, ahol olyan tizenéves fiúkat tartanak fogva, akiket vagy fiatal koruk, vagy az általuk elkövetett bûn csekélysége miatt nem zárhatnak börtönbe.

Az elõtte szigonyosként dolgozó Erling - talán munkájából fakadóan is - sokkal otthonosabban mozog ebben a kegyetlen világban. Beköltözése után rendre megszegi a szigorú szabályokat, állandóan arra gondolva, hogyan léphetné át a rendszert. A szigetre jövetelétõl kezdve csak a szökésen gondolkodik, amit végül végre is hajt, hogy utána még megalázóbb legyen a visszatoloncolás. A film megtörtént eseményeken alapszik.

Bár a sziget õrei és nevelõi hangsúlyozzák, ez nem börtön, sajnos a nézõt mégis arra emlékezteti: maga a sziget is elzárt, több kilométerre a kontinenstõl; a fiúk odakerülésükkel elvesztik nevüket, szám alapján szólítják õket; ezt csak tetõzik a szinte rabszolgai munka és a merev szabályok.

Ezeket megismerve a nézõ nem is csodálkozhat, mikor lázadás tör ki a szigeten. A kialakult helyzetet a fiúk gyorsan a visszájára fordítják, és az addig elnyomottakból elnyomók válnak. A helyzet azonban nem tartható fenn.

A filmben remekül megtalálható minden érzés: van, hogy nevetünk a fiúk apró csínyein, máskor sírunk az általuk elszenvedett fájdalmak miatt, vagy körmünket rágjuk, hogy mi is fog történni. A filmet gyönyörû helyeken forgatták, mégis a havas, rideg táj párhuzamot mutat a film néhány jelenetében megtalálható érzéketlenséggel. Az izgalmakat csak fokozza a kitûnõ filmzene.

Marius Holst filmje kitûnõ alkotás. Elgondolkodtat a szabadságról, barátságról és egyéb értékekrõl. Bár fiatalokról szól, mindenkinek ajánlott, azoknak is, akik könnyebben emészthetõ filmekhez szoktak.