Juhász Barbi sakkmester
Boda Krisztina, 2013. december 02.
Ilyenek lettünk

Juhász Barbi sakkmester

Talán már többször láttál végigsuhanni a folyóson egy vidám, mosolygós lányt, feltűnt, hogy nagyon hasonlít az öccsére, halottad, hogy sakkozik…de csak névről ismerted Juhász Barbara 12.C osztályos tanulót. Ebben az interjúban őt kérdezem, elsősorban sakkos karrierjéről...

- Mióta és miért sakkozol?

- Barbi: 5 éves koromban apukám mutatta nekem először a játékot,elővette a sakktáblát, nekem pedig megtetszett,így beíratott az óvodában a sakk foglalkozásra .

- Melyik volt életed első versenye?

- Barbi: 6 éves koromban indultam először versenyen az általános iskolában. Én voltam a legfiatalabb játékos, és megnyertem az alsós kategóriát, mellette pedig különdíjban is részesültem.

- Milyen eredményeket emelnél ki az eddigi teljesítményedből,sakk-karrieredből, amire szívesen emlékszel vissza az első versenyeden kívül?

- Barbi: Az első országos bajnokságomat 2005-ben nyertem, aztán ebben az évben az Egyéni Európa Bajnokságon hatodik lettem, majd a 2009-ben ugyanezen a versenyen harmadik helyezést értem el. 2011-ben többszörös Országos Magyar Bajnok címet viselhettem,aztán ugyanebben az évben Albenában tartandó Európa Bajnokságon huszonkettedik lettem,itt végig fenn játszottam, de egy betegség miatt az ügyeleten kötöttem ki…

- Mi történt Albenában? Miért kellett „lebénulva” elhagynod a versenyterepet?

- Barbi: A helyszínen 29-30 fok volt, a versenyteremben viszont csak 14, és még a légkondi is ment, így a nagy kontraszt miatt tüdőgyulladást kaptam. Tehát haza kellett jönnöm, mikor a versenyen harmadik helyen álltam,de mivel abbahagytam, „csak” huszonkettedik lettem. A tüdőgyulladást itthon további egy hónap betegeskedés követte, úgyhogy sokat köszönhetek ennek a versenynek.(nevet)

- Térjünk vissza az eredeti kérdésre, szóval eredmények…

- Barbi: 2012-ben Paldubicében a 18 éven aluliak Csapat Európa Bajnokságán harmadik helyezést értünk el, aztán 2013-ban ugyanezen a versenyen a magyar lánycsapattal első helyezést értünk el, itt én második táblás voltam, és különdíjat, úgynevezett Tábla Díjat is kaptam (tehát az adott táblán Barbi lett a legjobb pontszerző-a szerk.). Valamint megnyertem idén a 20 éven aluliak Magyar Bajnokságát, a Rapid Magyar Bajnokságot és a korcsoportos Magyar Bajnokságot. Összesen tehát idén három magyar bajnoki címet és egy európa bajnoki címet hoztam haza.

- Az igen… Most jöttél haza a Vb-ről. Hogyan jutottál ki? Vagy az EB után ide már egyenes út vezetett?

- Barbi: Ez tulajdonképpen egy Junior Világbajnokság volt, amin 20 évesekkel játszottam, de alapból én még az ifjúsági, 18 éven aluliak kategóriájába tartozom. Mivel megnyertem a Magyar Junior Bajnokságot, egyrészt kvalifikáltan juthattam ki. Másrészt ott volt a Csapat Európa Bajnokság, amit megnyertünk. Szóval igazából ez egy külön meghívásos verseny volt, ahova a Sakk-szövetség küldött egy magyar delegációt.

- Ezek szerint a Sakk-szövetség választott ki téged? Milyen szempontok alapján válogatták az embereket?

- Barbi: Igen. A válogatás alapja az alaptitulus, ami alapján rangsorolnak minket a rendszerben. Plusz idén megkaptam a mesteri címet, és gondolom az eredmények alapján is.

- Hol volt a VB helyileg? Hogyan utaztatok oda? Repülővel? Most repültél először? Mesélj kicsit az utazási-szállási körülményekről!

- Barbi: Igen, repülővel mentünk, és igen ez volta az első utam. Kicsit féltem is, mert az egyik barátnőm mesélte, hogy sírógörcsöt kapott… de végül élveztem az egészet, a kilátás is gyönyörű volt, és láttunk egy like jelű tavat…

- Like jelű tó? ?

- Barbi: Igen, olyan volt az alakja(mutatja és nevet). A repülő Isztambulban szállt le, onnan pedig transzferbusszal vittek tovább Kocaelibe (kb. 100 km Isztambultól - a szerk.), ahol érdekes módon a hotelünk a külvárosban néhány emeletes ház között a puszta közepén állt, és az öt csillagával eléggé kitűnt a környezetéből…Összesen 16 napos volt a verseny, szeptember 12-27-ig(ebből 2 nap utazás).Volt a hotel mellett egy műszaki egyetem is, aminek a területén megpróbáltunk átjutni,hogy elérjük a boltot,de fennakadtunk a drótkerítésen…(nevet).

- A hotel milyen volt? Volt időd kihasználni az öt csillag nyújtotta lehetőségeket?

- Barbi: Svédasztalos reggeli, ebéd, vacsora…rengeteg kaját kaptunk. Gyönyörű nagy hall és kristálycsilláros díszterem…

- Hát mint a REFI….

- Barbi: Pont olyan (nevet)! Aztán volt még termálmedence, gőzfürdő, ilyen-olyan szauna, élményfürdő, kültéri medence éjszaka különböző színekkel megvilágítva...gyönyörű volt,és verseny után ki is használtuk őket.

- Még regélj nekem kicsit a rendezvény menetéről! Hogy zajlott, milyen időbeosztásban…

- Barbi: Ugye tizenhat nap volt összesen, ezt két részre lehet osztani, mivel a hetedik napon kaptunk egy szabadnapot. Az előtte lévő hat nap hat fordulóval telt, minden nap egy-egy partival, majd a hetedik nap után levő ugyanígy, a végén a kialakult eredménnyel. Általában 15 órakor kezdtünk el játszani, és 20 órakor fejeztük be, szóval kb.5-6 órát játszottam egy nap.

- Agyban ez azért elég kemény menet, nem?

- Barbi: Igen, eléggé, de ha azt nézzük, hogy mindkét játékos kap másfél-másfél órát,plusz minden lépés után van fél perc gondolkodási idő, akkor simán kijön az 5-6 óra.

- Ha letudtátok a versenyt aznapra, akkor kaptatok utána szabadidőt?

-Barbi: Igen, elmentünk vacsizni, le a termálba,majd megint vacsiztunk(nevet)…aztán két órát készültem másnapra.

- Minden nap két órát készültél másnapra? ?

- Barbi: Igen, meg a verseny előtt még egy óra alatt átnéztem.

- Ilyenkor mit nézel át, lépéskombinációkat?

- Barbi: Olyasmit,ezek olyanok, mint egy tananyag: rendesen meg kell tanulod őket,tehát,hogy én ezt lépem,ő erre azt lépi, én ezt lépem,ő meg azt….

- Akkor ezek ilyen meghatározott beosztás szerint vannak, hogy ő lép egy x dolgot, te meg egy y-t?

- Barbi: Igen, és ezekhez vannak változatok, így létrejön egy bizonyos állás, de amit megkapok lapon, az csak a meccs eleje, egy elindítás, amit az edzőmtől kapok, ő ezt elmagyarázza,és én megtanulom.

- Ha leegyszerűsítjük köznyelvre, akkor tulajdonképpen megkapod a taktikát előre?

- Barbi: Igen, de ez csak az eleje, később a jó állásokat már nekem kell kihozni. Persze lehetnek meglepetések is, hogy nem azt lépi a másik, másik állás jön ki stb.

­­ - ­Az eredmény mi lett­­­­?

- Barbi: A 77 fős lánymezőnyből holtversenyben a 27-35 helyen, többletpontszám alapján a 33. helyen végeztem. Igazából egy 0,5 pontos plusz akár már 10 helynyi ugrást jelenthetett volna…

- Elégedett vagy, megfeleltél az elvárásoknak?

- Barbi : Én a magam részéről elégedett vagyok, mert ez volt az első vb-m, ráadásul nem is a korosztályommal, hanem juniorokkal, tehát 20 évesekkel játszottam…úgyhogy szerintem az eredmény reális volt.

- Az edződ mit szólt?

- Barbi: Azt mondta, lehetett volna jobb is, rosszabb is, minden benne van a pakliban. Azt is mondta, hogy ennél több van bennem, mert a nyáron ennél sokkal erősebb sakkozókat vertem meg.

- Családod, barátaid?

-Barbi: Anyukám, mamám, tesóim mind nagyon büszkék, mindenkinek elmesélik, és természetesen meg vannak elégedve,mondják,hogy milyen hihetetlen ez az egész…Ma már az osztályomat és a kolis barátnőimet is első számú szurkolótáborként tarthatom számon, én pedig örülök, hogy örülnek. J

- Szereztél új barátokat?

- Barbi: Nagyon sok új barátom lett, pedig alapból szinte senkit nem ismertem. Már a verseny közepén kialakult egy baráti társaság, akikkel végig együtt lógtunk…

- Összességében milyen élményekkel tértél haza?

- Barbi: Nagyon élveztem a versenyt, habár az elején még honvágyam volt, de a vége felé már annyira megszerettem a helyet, hogy szinte észre sem vettem, és már jöttünk is vissza.

- Fogunk még hallani rólad?

- Barbi: Nemzetközi versenyre legközelebb decemberben megyek. Dubaiban rendezik meg a 2013. évi Korcsoportos VB-t december 17-29-ig. Előtte a Magyar Női Sakkbajnokságon veszek részt,ahová 10 játékost válogatnak be, és mivel én megnyertem a 20 éven aluliak korcsoportos Magyar Bajnokságát, jogot szereztem ezen a versenyen részt venni.

- Más hobbi, ami nem sakk?

- Barbi: Jelenleg az ifi otthonban néptáncolunk Bencével, de korábban társastáncoltunk is, és mindkettőből országos bajnokok vagyunk…´

- Mi leszel, ha nagy leszel?

- Barbi: Jó kérdés. Egyelőre a tanári pályán gondolkozom, mint hittan, biosz és sakktanár. Mivel a sakkot szeretem is csinálni, tervezek egy versenybírói tanfolyamot és egy sakkedzői képzést, hogy taníthassam gyerekeknek. És nagy álmom, hogy tánctanár legyek. J

- Mi vagy ki motivál?

- Barbi: Elsősorban anyukám. Ő mindig mellettem áll, és ha nehezen is megy, összeszedni a nevezési pénzt, akkor is megoldja, és tudom,hogy ez neki mennyi áldozattal jár. Avval,hogy odateszem magam, megköszönöm ezt neki. Minden versenyen neki szeretnék bizonyítani, hogy büszke legyen rám.

Hát, ezek alapján még lesz egy-két cikk Barbiról, úgyhogy folytatás következik.