12.e 2018
KRG, 2018. május 03.
Ilyenek vagyunk

Ilyenek voltunk: vadak és jók….

Miután megkaptam a feladatot, hogy fejezzem be az 12.e osztály nevében az Ilyenek voltunk… mondatot, megkérdeztem Az Osztályt, hogy mit írjak bele. Több soron is a cikksorozatot ihlető Ákos dallal feleltek: ...vadak és jók.

Image title

Így hát én is ezt mondom. Vadak, és valljuk be öntörvényűek voltunk; már amennyire ezt egy iskola keretein belül meg lehetett valósítani. De jók is voltunk, természetesen. Jók voltunk hangoskodásban a szünetben; kreatív ötletelésben egy kifejtős kérdésnél, amiről fogalmunk sem volt, továbbá abban, hogy tartsuk egymásban a lelket péntek hetedik órában is.

Négy éve a gólyatáborban azon agyaltam, hogy vajon az ott jelenlévő tábori közösség hogyan lesz képes osztályközösséggé alakulni. Nos, megvívtuk saját harcainkat, kialakultak a baráti körök, ahogy én tapasztaltam, mindenkinek sikerült megtalálnia a helyét az osztályban. 27 fővel indultunk, a maximális létszámunk 29 volt, az érettségi előtt 26 főt számol kis társaságunk. Nemcsak az osztálynévsorban akadtak változások. Tanári karunk is jelentősen formálódott, három év alatt három fizikatanárt és két év alatt két földrajz tanárt fogyasztottunk el; sőt, volt olyan szerencsénk, hogy osztályfőnökből is kettő jutott nekünk.

Image title

Közös emlékek száza fűz össze minket: a rádöbbenés, hogy a dalai láma valójában nem egy köpködő állat; a felgyülemlő ideg olyankor, amikor az általános alapzaj miatt nem tudsz koncentrálni a töri témazáró írására; a közösen összerakott október 23-i műsor; a bolondballagást megelőző közös ötletelések korszaka, és folytathatnám. Nem volt kiemelkedően jó a tanulmányi eredményünk, (kiemelkedőnek pedig kiemelkedő volt) de mégis sikerült minden akadályt sikerrel vennünk. Dolgozat-allergiás osztály voltunk mindig is, aminek ugyebár a legjobb ellenszere a megelőzés, ezt mindannyian tudjuk. Örömünnep volt, ha teljes létszámmal jelen voltunk egy órán, de sajnos nem sok ilyet tudok felidézni az elmúlt négy évből.

Image title

Mégis, azt kell hogy mondjam, nehéz szívvel búcsúzunk egymástól, hiszen konfliktusok ide vagy oda, mégis eltöltöttünk közösen néhány szép hónapot, aminek emléke marad személyiségünkben, és emlékeinkben egyaránt.

Image title

Kívánok mindannyiótoknak sikeres és boldog folytatást, és mindannyiunk nevében eredményes felkészülést azoknak, akiknek mindez még előttetek áll!

Sipos Julcsi