Hófehér csodagyurma házilag
KRG, 2015. november 30.
Kreatív

Csoda fehér, csoda csillogó, csoda olcsó! Karácsonyfadísznek, ajándékkísérőnek, lámpásnak, a gyerkőc talplenyomatához! Szerelem lesz első látásra!

 
25

Itt volt az ideje, hogy az én hófehér menyasszonyomról, melyet először több, mint 2 éve adtam közre, új fotók szülessenek. Szépsége azóta sem változott, sőt, mintha még inkább megszépült volna az évek alatt.

A recept változatlan, de megadom azt is, én milyen alapanyagokból szoktam készíteni, illetve a bögrés verzió mellett tömegben is megtaláljátok a receptet.

Hozzávalók:

1 csésze (285 g) szódabikarbóna

1/2 csésze (70g) étkezési keményítő

3/4 (225 ml) csésze víz

 A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt összekeverjük. A szódabikarbonát nálam a Tesco-s visszazárható fajta, a kukoricakeményítő Haas típusú.

20A porokhoz a vizet hozzáadva kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük a gyurmát.

21Elég hamar sűrű lesz, ilyenkor még kell tovább kavargatni kb. 3-5 percig, egészen addig, míg gyurma állagú nem lesz.

22Ekkor ki kell venni az edényből, és azonnal letakarni. Én egy picit összegömböcölöm ilyenkor, aztán mehet a folpackba. A lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni.

2324

Lehűlés után- én hűtőbe teszem – gyönyörű dolgok készíthetők belőle.

Lehet a gyurmát színezni ételfestékkel, kerülhet bele pár csepp illóolaj is.

25

Én kisebb adagokban szoktam vele dolgozni.

Ne nyújtsuk túl vékonyra, én kb. 4 mm-esre szoktam nyújtani. Kinyújtás után a felülete mintázható sütipecsétekkel, csipkével, kukoricával (a száraz, még szemeket tartalmazó kukoricacsővel), lenvászon anyaggal.

10

Kiszaggathatjuk sütinyomó formákkal. Ha dísznek készítem el, akkor szívószállal készítek rá lyukat.

A felszedésekor kell vigyázni, mert ilyenkor könnyen eldeformálódhat, ehhez valamilyen spatulát célszerű használni.

Készíthetünk belőle cuki mécsestkarácsonyfadíszt, de megörökíthetjük a gyerkőc lábnyomát is.

3267

Az elkészített díszek levegőn is megszáradnak néhány nap alatt, ha forgatjuk őket, de én legtöbbször sütőben szárítom őket.

Ahhoz, hogy a kész díszek szépek maradjanak, nem szabad túl vékonyra nyújtani, de túl vastagra sem és szárítás, “sütés” során forgatni kell! Nekem a sütőben szárítás vált be jobban.

27

A sütőt kb. 100 fokra melegítem, majd beteszem a díszeket, és kikapcsolom a sütőt. Mikor valamennyire lehűlt, ismét begyújtom a sütőt, majd kikapcsolt állapotban tovább szárítom a gyurmákat.

Lehet nagyon alacsony hőmérsékleten, folyamatosan szárítani, de a lényeg, hogy ne süssük a gyurmát, mert akkor megbarnul.

12FORRÁS:

http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2015/11/21/hofeher-csodagyurma-hazilag-karacsonyra-is-kotelezo/