Sajttorta
Vas Sára Virág, 2014. október 13.
Kreatív
Hozzávalók

A torta alapjához:
 • 200g keksz - gabona (darált)
 • 4 evőkanál vaj (olvasztott)
A töltelékhez:
 • 900 g natúr krémsajt
 • 300 g kristálycukor
 • 4 db tojás
 • 2 teáskanál vanília eszencia
Tálaláshoz:
 • gyümölcsök (vegyesen)
Teljes elkészülési idő: 90 perc

Leírás
Klasszikus natúr sajttorta többféle tálalási ajánlattal. A sajttorta elkészítését sokan ördöngösségnek tartják, pedig néhány egyszerű szabály követésével garantált a siker.

Elkészítés
 1. Első dolgunk a krémsajt beszerzése. Legpraktikusabb vásárcsarnoki tejesektől megvásárolni (árban, minőségben is a legjobban járunk). Szükségünk van ezen kívül négy nagy tojásra, egy kevés vajra, egy kis vaníliaeszenciára (legjobb a házi), valamint egy csomag zabos kekszre (teljes kiőrlésű keksz, melyben zabpehely is van.)

 2. Vegyünk egy 22-24 cm-es kerek, kapcsos tortaformát. Béleljük ki sütőpapírral az alját.

 3. Törjük/daráljuk össze a kekszet morzsásra,majd az összetört kekszet öntsük a kibélelt tortaformába.

 4. Öntsük a kekszre az olvasztott vajat, majd keverjük jól össze egy kanállal, majd nyomkodjuk le alaposan, hogy egyenletes rétegben legyen a forma alján.

 5. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 5 percen át 180 C-on.

 6. Amíg az alsó réteg sül, nekiállhatunk a krém elkészítésének. Ehhez vegyünk egy nagy tálat, és kaparjuk bele egy spatulával a krémsajtot. Egy erős habverővel dolgozzuk jól össsze (a krémsajt elég masszív, gyenge habverő nem bírja).

 7. Öntsük hozzá a kristálycukrot, és keverjük addig, míg nem látunk már cukorkristályokat a masszában (ez el fog tartani egy ideig).

 8. Ezalatt a tészta valószínűleg már elkészült, úgyhogy vegyük is ki a sütőből.

 9. Öntsünk hozzá két teáskanál vanília-esszenciát, valamint szórjunk bele egy csipet kősót.

 10. Következik a jó sajttorta első trükkje: egyenként forgassuk bele a tojásokat a masszába, de vigyázzunk - ne habverőt, hanem egy fakanalat vagy spatulát használjunk erre a célra. Úgy keverjük, hogy minél kevesebb levegő kerüljön a masszába, az ugyanis sütés közben a torta megnövekedését, sütés után pedig ebből eredően a szétrepedést eredményezi.

 11. Mire a masszával elkészülünk, a tortaforma minden valószínűség szerint kihűlt annyira, hogy szabad kézzel meg tudjuk fogni. Ekkor béleljük körbe alaposan a formát széles alufóliával, hogy vízmentesen zárjon (ezért kell széles alufólia, illetve tanácsos legalább két réteget használni, mert a kapcsos tortaforma könnyen kiszúrja az belső réteget).

 12. Ezután töltsük lassan a krémet a tortaformába. A jó sajttorta második trükkje az, hogy ezután a tortát sütés előtt pár percen át pihentetjük, hogy a beleszorult levegő eltávozzon a krémből. Ezt segíthetjük azzal is, hogy a formát a pihentetés előtt egy picit az asztalhoz ütögetjük.

 13. Mikor a torta már közel levegőmentes (ezt ellenőrizhetjük azzal, hogy megnézzük, buborékos-e a torta felszíne), belehelyezzük egy a formánál valamivel nagyobb átmérőjű tűzálló tálba, és a forma és a tál közé vizet töltünk (ezért van szükség a vízmentes zárásra az alufóliánál). Ez a jó sajttorta harmadik trükkje, mert így a torta nem fog megégni, hanem lassan, gőzölődve sül.

 14. Ezután tegyük előmelegített sütőbe a tortát, és süssük egy órán keresztül a legalacsonyabb lángon (villanytűzhelyen olyan 120-150 C fokon). Ha a sütőnk hajlamos a sütemények tetejét megégetni, takarjuk le a forma tetejét alufóliával. Ha a sütemények alja szokott megégni, tegyünk a sütő aljába egy cserepet, vagy egy tál hideg vizet. A torta akkor sült meg, ha a teteje még egészen halvány, és a közepe még remegős.

 15. Sütés után a formát mihamarabb vegyük ki a gőzfürdőből. Elérkeztünk a jó sajttorta két utolsó trükkjéhez: a tortát minél lassabban hűtsük ki, úgy, hogy közben a formában hagyjuk. Először hagyjuk 20-30 percig hűlni szobahőmérsékleten, ekkor egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a tortát. Erre azért van szükség, mert a torta hűlés közben össze fog zsugorodni, és ha a forma széléhez van ragadva, a leggyengébb pontján, a közepén fog elválni önmagától - azaz szétreped.

 16. Miután már kellően kihűlt a torta, tegyük hűtőszekrénybe, és legalább 2-3 órán át (célszerűen egy egész éjszakán át) hagyjuk hűlni, hogy jól megdermedjen. A kapcsos formát ezután vegyük csak le róla.

 17. A tortát tálalhatjuk akár magában, de a legkülönbözőbb önteteket, gyümölcsöket adhatjuk hozzá, itt két tálalási javaslatot osztanék meg. Az egyik igen egyszerű: adjunk hozzá híg, savanykás házilekvárt (eper, meggy, ribizli, vörösáfonya, narancs, szilva, stb.). A képen látható szeletre pár kanál házi eperlekvárt tettem.

 18. A második képen rózsavizes áfonyasziruppal leöntött sajttorta látható, ehhez a sziruphoz egyszerűen összefőztem egy kevés lepasszírozott feketeáfonya lekvárt egy evőkanál rózsavízzel.