A könyvek
Falusi Titanilla, 2015. április 21.
Olvasólámpa

A nagypapám egykori szobájában találtam egy dohos szétszakadt könyvet, két-három éve. A borítóról lekopott a cím, talán nem is volt. De valami mégis megfogott abban a vékony, poros könyvben. Nem tudom, hogy a dohos szaga - amit amúgy imádok - , vagy a papám emlékének egy darabja miatt tetszett meg ennyire. A könyvet kicsempésztem, és otthon már kezemben szorongatva olvasgattam. Nem igazán érdekelt a tartalma, mivel régi nyelvezetű volt. Nem is olvastam végig, mégis az, hogy a papámtól volt valamim, ami rá emlékeztetett, jó érzéssel töltött el. Mindig, amikor meglátom a kicsi, piszkos könyvet eldugva a fiókomban, eszembe jut, hogy a papám valamikor a kezében tartotta és lapozgatta. Nem számít, mennyit olvasta, az se, hogy mennyire szerette, csak az a fontos, hogy az élete egy részét jelképezi.

Úgy gondolom, minden szobába kellenek a könyvek. Nemcsak hangulatosabbá teszik azt, de még a szoba tulajdonosáról is árulkodnak. Egy szoba olyan könyvek nélkül, mint test lélek nélkül. Üres. És ezek a könyvek lehetnek bármilyenek, akár szépirodalmi művek, akár romantikus regények, esetleg verses kötetek, de még a képregények is szóba jöhetnek, csak az lényeg, hogy legyenek. Mivel egy könyv annyi minden lehet: a társad; az ellenséged (ha például kötelező olvasmányokról van szó), az elfoglaltságod, a segítséged, a polcod porszedője, és még sorolhatnám. Én viszont azért kedvelem a könyveket ennyire, mert ők is egy-egy külön lélek, amit szeretni és óvni kell. Minden betűjük és soruk értékes.

A polcaimon ezer meg ezer könyv sorakozik, de még a szekrényembe is rejtettem belőlük, mert helyem az már nincs. Sőt, már annyi pénzt költöttem könyvekre, hogy anyukám csak könyvtárba enged el. Remélem, hogy az én lányomat is a könyvek miatt kell majd leszidnom: Már megint egy újabb könyv? Hát nem olvasol eleget? Mi lesz a tanulással? Folyton csak olvasol, és így tovább. Mivel nekem a könyvek annyi mindent megadtak, megmutatták, milyen egy másik világ, ahol nem számít semmi, csak te és a könyv. Ezért biztos vagyok benne, hogy a világom nem lenne meg könyvek nélkül.