Az élet csodálatos
Juhász Katalin, 2018. június 14.
Velünk történt

Az élet csodálatos, nem mintha tényleg az lenne, de én annak látom.”

Bohumil Hrabal

Hogy milyen finom előétel a vajban párolt nyári vargánya kissé lepirítva, leheletnyi borssal hintve a bográcsos paprikás krumpli előtt-talán a 11. a tagozatos diákok tudnának beszámolni, akikkel május közepén terepgyakorlaton voltunk a Vértesben.

Csodaszép idő, esti gitározás, rengeteg látnivaló-több,mint ötven, köztük sok védett fajt sikerült megnéznünkaz ország egyik legizgalmasabb élőhelyein túrázva.Biológus körökben közismert, hogy a dolomitosalapkőzeten rendkívül fajgazdag, mozaikos élőhelyekváltakoznak. A dolomit a mészkővel szemben nehezenoldódik, ám könnyen aprózódik, ezért éles gerincek,omladékos hegyoldalak és mély szurdok jellegű felszíniformák váltakoznak. A mikroklíma néhány méteren belül is hamar megváltozik, ezért lehetséges, hogy egymás mellett melegkedvelő mediterrán és hűvösebb, szubalpin klímához szokott fajok is előfordulnak. A szakemberek ezt a reliktum (maradvány) megőrző tulajdonságot nevezik dolomitjelenségnek. Jégkori és melegkori fajokat is megőrzött a mának ez a hegyvidék.

A dolomitos gerinceken nem képződik összefüggő erdő. A nyílt és zárt dolomit- sziklagyepekben ilyenkor májusban tobzódik az élet. A homoki gyepekben is jellemző hangyalesők „bombatölcsérnek” látszó csapdáiból rövid fotózás idejére kikaptuk a méretes rágóval ellátott lárvákat.

A virágok poénos nevei-nyúlszapúka, élesmosófű, gérbics, méreggyilok remélem rögzültek a faktos fejekben…A méreggyilok nevű növényen igazi akciójelenetet is lencsevégre kaptunk-egy hatalmas hófehér karolópók egy nálánál jóvalnagyobb méretű fecskefarkú lepkét zsákmányolt, ami éppen haláltusáját vívta.

Az a törékeny kuszma is igazi sztárrá vált, amiről rengeteg fotó készült. A lábatlan gyíkok egyetlen hazai képviselője a többi gyíkkal összehasonlítva lomhább mozgású, így zsákmányállatai sem a sebes mozgású fajokból állhat. Többnyire a csigák vagy a férgek kerülhetnek az állat étlapjára.

Ha képesek vagyunk egy kicsit a lábunk elé nézni, vagy netán oldalra tekinteni túra közben és nemcsak róni a kilométereket, a természet aprónak tűnő részletei megelevenednek. Rájövünk, hogy a türkizes kék folt egy zöld gyík fejéhez tartozik, a gyöngyköles harsánykék színű virágai között a tavalyi termésének apró gyöngyeit is észrevehetjük. Kukacnemjárta-csiganemcsócsálta nyári vargányáinkra is így lelt a csapat…


A terepgyakorlatról készült képeket IDE kattintva tekintheted meg!

Terepgyakorlat a Vértesben
Juhász Katalin, 2018. május 29.