Egy hüllő, amit Rákosi Mátyás miatt parlagira kereszteltek… aztán mégis rákosi lett
KRG, 2017. június 11.
Velünk történt

Image title

„A világnak számtalan tengelye van, valamennyi körül egyszerre forog számtalan irányban, egymástól különböző és összehangzó idő mértéke szerint.” Hamvas Béla

Hogy Rippl-Rónai egyik festményének mi köze a rákosi viperák megmentéséhez, és a vipera szó maga az elevenen születés csodáját jelenti, és hogy olyan érzés lehet a helyzet- meghatározáshoz használt chippel léteznie egy viperának, mintha az oldalunkhoz lenne csatolva egy szék…. mindezeket megtudta az az 57 refis diák, akik a tikkasztó hőségben a peszéri homokhátság között ellátogatott a méltán híres, többszörös Life Program-nyertes Viperavédelmi Kutatóközpontba.

Image title

Küzdelmes és egyben felemelő lehet olyan ügynek szentelni az életünket, ami a Föld egyik, csak nálunk előforduló, már szinte a kipusztulás szélére került alfaj megmentését szolgálja. Néhány száz példány él csak szabadon, azok is az intenzív gyephasználat miatt erősen feldarabolódott populációkban élnek. A beltenyészet, a genetikai leromlás is veszélyezteti e különleges életmódú hüllőnket. Genetikai vizsgálatok után a központ kutatói döntenek, hogy melyik egyed melyik egyeddel pározhat, így a „házasságközvetítő” tevékenység elébe megy a genetikai leromlásnak.

Image title

A ceruzaméretű 2 g-os apróságok elevenen bújnak elő nyár végén a nőstények hasából. Főként rovarokból álló táplálékukat későbbi életükben rágcsálóivadékokkal és madárfiókákkal egészítik ki. Az élőhelyek védelme a legfontosabb, hiszen hiába sikeres a szaporításuk, ha nagykorúvá válásuk után nincs hol élniük.

Image title

Az emberi tevékenységek, a gyepek feltörése, az intenzív mezőgazdasági művelés veszélyezteti a faj fennmaradását. A programnak köszönhetően a megőrzött gyepek fajgazdagabbak lettek, biztosítva a gazdag és változatos táplálékot, újra élnek szép számmal ürgék is a területen. A rágcsálók üregeiben húzódnak meg telente más hüllőkkel és kétéltűekkel osztozva a menedéken. Az ürgék a ragadozó madarakat is visszacsábították a területre.

Image title

A természetben minden mindennel összefügg, magunk is ennek a hálózatnak a részei vagyunk, vendégek ebben a lenyűgözően izgalmas rendszerben, amit bioszférának nevezünk-viselkedjünk hát vendéghez méltóan…

Kunpeszér, 2017. június 6. 

Egy hüllő, amit Rákosi Mátyás miatt parlagira kereszteltek… aztán mégis rákosi lett
KRG, 2017. június 09.