Nagyszalonta- Nagyvárad 2018
KRG, 2018. november 20.
Velünk történt

Szeptember 28-án, pénteken 6:30-kor indult a 12.c és 12.d osztály Kovács Zoltán tanár úr és Hős-Nagy Andrea tanárnő vezetésével Romániába, Nagyváradra. A négyórás utazás álmoskásan, de jó hangulatban kezdődött. A reggeli ébresztő- zenéről a fiúk gondoskodtak. Egy rövid pihenő közbeiktatásával dél körül érkeztünk Nagyszalontára, ahol a négyemeletes Csonka toronyban megtekintettük az Arany János Múzeumot. Arany életéről kapott rövid bevezető után megnéztük a múzeumban őrzött, a költő életéhez kapcsolódó emléktárgyakat, festményeket és pihenésképpen interaktív játékokat is kipróbálhattunk. Ezután Arany szülőházába látogattunk el, ahol a magyarórákon már tanult, korabeli eszközöket, mint a fakutyát, búbos kemencét és drótostót által összeillesztett cserépkorsókat láttuk eredeti környezetükben. Az udvaron pedig megpihenhettünk az Arany család eperfájának unokája alatt. A nevezetességekről kapott információk agyunkban való hosszabb távú elraktározása csoki nyereménnyel kecsegtetett Kovács Zoltán tanár úr jóvoltából. Délután érkeztünk szállásunkra, ahonnan a szobák elfoglalása után az Ady Emlékmúzeumba mentünk. Itt szintén kaptunk idegenvezetést és Adyról szerzett tudásunkat bővítettük. A látogatás után koszorút helyeztünk el a múzeum előtti Ady-szobornál és Pintér Ági Juhász Gyula versét olvasta fel. Szabadidőnkben egy pizzériában csillapítottuk éhségünket, majd egy kis séta után visszatértünk a Posticumba. Jóízű beszélgetés, nevetgélés és kártyapartik után mindenki nyugovóra tért, hogy másnap frissen és üdén tudjuk folytatni kirándulásunkat. Szombaton kilenc órakor, svédasztalos reggeli után, jóllakottan kezdtük városnéző körutunkat Nagyváradon. Túravezetőnk először a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházat és állandó tárlatát mutatta meg, ahol Szent László hermáját és ereklyéjét is őrzik, majd végigsétáltunk a Kanonok-soron. A Szent László téren érdekességeket hallottunk a Fekete sas palotáról, a Holdas templomról és a teret körülvevő épületekről. A Nagyváradi Állami Színházról kapott ismertető után a Holnaposok szoborcsoportnál készült néhány csoportkép. Egy órás szabadidőt követően indultunk haza és este nyolc óra felé érkeztünk Kecskemétre. Szerintem mindenki számára emlékezetes lesz ez a tartalmas és igen szórakoztató nagyváradi út.

-Ferenczi Anna2018. szeptember 28-án, péntek reggel csapatunk útnak indult Nagyváradra. Egész pontos indulást tudhatunk magunk mögött, és szerencséset is, mert senkit nem kellett itthon hagyni hiányzó okmányok miatt. Átszelve az Alföldet, délkeleti irányban első „állomásunk” a békéscsabai Tesco volt, ahol a társaság nagy része bement valami frissítőt venni az üzletbe.

A félórás pihenő után a tervezettek szerint meg sem álltunk volna Nagyszalontáig, ám a román határon keresztülhúzták számításainkat. Közel egy órát kellett várnunk a határátkelőn, mire folytathattuk utunkat.

Egy kis késéssel megérkeztünk a nagyszalontai Csonkatoronyhoz, ahol remek vezetéssel bepillantást nyerhettünk Arany János életébe egy izgalmas kiállítás keretein belül. A négyszintes múzeum földszintjén információkat olvashattunk a Csonkatorony történetéről, további két emelet Arany Jánossal kapcsolatos, a legfelső szinten pedig interaktív „játszóházat” rendeztek be.

Ezután rövid sétát követően meglátogattuk Arany János szülőházát, ahol egy rendkívül rokonszenves hölgy állt rendelkezésünkre tudásunk bővítésében. Ez a ház, mint egy skanzen kis darabja, berendezve mutatta be az akkori éltet, használati tárgyakat, eszközöket. Példának okáért láthattunk egy - Kovács Zoltán tanár úr által sokat emlegetett – fakutyát.

Ezt követően buszra szálltunk, és meg sem álltunk nagyváradi szállásunkig. A szobafoglalás után célba vettük a nap utolsó programját, az Ady Endre emlékmúzeumot. Ezen a helyszínen meglepően sok kiállított tárgy volt bezsúfolva meglehetősen kevés helyre. A tárlatvezető hölgy elmondta, melyik kiállított tárgy pontosan mi is, illetve Ady pályafutásáról is sok új dolgot tanulhattunk.

A foglalkozás végére a csoport nagy része megéhezett, így sokan a fakultatív városi szabadfoglalkozást egy vacsorával kezdték. A mi kis hatfős lánytársaságunk térkép segítségével elindult egy szimpatikus nevű hely irányában, közben cseverészve élveztük a város szépségét, pörgését, hangulatát.

A városi szabadidőnk végére bejártuk a belváros nagy szeletét. A szállásra visszaérve, illetve a fürdést követően volt még egy kis időnk beszélgetni. Furcsa ezt kimondani, de sikerült még jobban megismerni az osztálytársaimat, akikkel már negyedik éve koptatjuk együtt az iskolapadot.

Másnap reggel kipihenten és reggelinket elfogyasztva újult erővel indultunk városnéző túránkra, melyet szerencsére idegenvezető kíséretével tehettünk meg. Véleményem szerint egyedül elvesztünk volna a város sok látványossága között.

Megtekintettük többek között a katolikus székesegyházat, és benne a Szent Lászlóról szóló kiállítást; végigsétáltunk a Kanonok soron; megnéztük a Fekete Sas palotát, illetve a színházat; tettünk egy kört a főtéren; majd fotózkodtunk a Holnaposok szoborcsoportjával.

Ezután utunk hazafelé vezetett. Egy kisebb kalandot, és egy hosszabb várakozást követően átlephettük a határt, majd megálltunk egy kis pihenőre Szarvason. A koraesti órákban sikeresen megérkeztünk a kecskeméti Katona József Színház elé.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Kovács Zoltán tanár úrnak a kiváló szervezést, illetve Hős-Nagy Andrea és Majzik Ágnes tanárnőknek a ránk áldozott szabadidejüket!

-Fekete BoglárkaSzeptember 28-án a Katona József Színház elől indult utunk fél hétkor. Meg sem álltunk Békéscsabáig, ahol tartottunk egy félórás pihenőt. Innen tovább indulva Méhkerék felé vettük az irányt, ahol egy hosszabb várakozás után átléptük a határt. Utazásunkat a Kovács Zoltán tanár úr által feltett kérdések is tarkították, melyeket ha helyesen válaszoltunk meg, jutalomban részesültünk.
Ezt követően megérkeztünk kirándulásunk első állomására, Nagyszalontára a Csonkatoronyhoz. Tárlatvezetőnk segítségével és izgalmas, interaktív előadásával feleleveníthettük, valamint bővíthettük tudásunkat Arany Jánosról, ezután pedig körbenézhettünk a korhűen berendezett Csonkatoronyban. A kiállítást a legfelső emeleten elhelyezett játékok is színesítették. Ezután Arany János szülőházát tekinthettük meg, ahol további érdekességeket tudhattunk meg a költőről és családi hátteréről.
Innen továbbindultunk Nagyváradra, és elfoglaltuk a szállásunkat, ami igazán szép és színvonalas volt. Egy kis pihenő után ismét útra keltünk, és megtekintettük az Ady Emlékmúzeumot, ahol gyarapíthattuk ismereteinket a költőről, majd Pintér Ágnes szavalatával róttuk le tiszteletünket Ady Endre szobránál, és elhelyeztünk egy koszorút iskolánk nevében.
Mindezek után kezdetét vette a szabadprogram a városban egészen estig.
A tartalmas éjszaka után kissé fáradtan ültünk a bőséges reggeli felett, majd az összepakolást és a szobák átadását követően elindultunk Nagyvárad belvárosába. Míg megérkeztünk első állomásunkra, idegenvezetőnk rövid ismertetést tartott a városról.
Elsőként a római katolikus székesegyházat, valamint annak Szent László királyunkhoz kapcsolódó kiállítását néztük meg. Végigsétáltunk a Kanonok-soron, ezt követően a Fekete Sas palotát csodálhattuk meg, gyönyörködhettünk a főtérben, a színházban, fényképezkedtünk a Holnaposok szobránál, miközben számos érdekességet tudhattunk meg Nagyvárad városáról.
Egy rövid szabadidő után elindultunk a Kauflandba, egy nagy helyi bevásárlóközpontba, ahol egy órát tölthettünk étel, ital, valamint szuvenír vásárlásával, majd a határ felé indultunk.
Tovább színesítette az eseményeket, hogy egy társunk elvesztette a személyigazolványát, így nagy izgalommal vártuk a határon, hogy vajon beengedik- e. Végül minden rendben ment, és a hosszabb várakozás után újra elindulhattunk. Következő megállónk Szarvason volt, innen egy félórás pihenés után folytattuk utunkat egészen Kecskemétig, ahová a koraesti órákban érkeztünk meg.
Köszönjük a tartalmas kirándulás megszervezését Kovács Zoltán tanár úrnak, valamint kísérő tanárainknak, Majzik Ágnes és Hős-Nagy Andrea tanárnőknek a ránk áldozott idejüket!

-Tóth Sarolta

Nagyszalonta-Nagyvárad 2018.
Friedrich Dorka, 2018. október 25.