Re: formáció - Megújuló világ
KRG, 2017. április 25.
Velünk történt

A "Re: formáció - Megújuló világ" komplex vetélkedő középiskolai regionális döntőjének adott helyet a Református Internátus szombaton, 2017. április 22-én. A zsűrit és a csapatokat Hörcsök Imre, önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke nyitotta meg, aki egyben a Bács-kiskunsági Református Egyházmegye és a Kecskeméti Református Egyházközség főgondnoka is. Az online elődöntőn, ami decemberben volt, 158 középiskolai csapat vett részt. Közülük országszerte hat régióban összesen 36 csapat mérte össze ezen a napon tudását, felkészültségét. A döntőbe csak a regionális döntők győztesei jutottak tovább. A kecskeméti regionális döntő eredménye:

1. Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium (Békéscsaba)

2. Kecskeméti Református Gimnázium

3. Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

A feladatsor sokrétű készülést igényelt, az öt fős csapatoknak egyénileg is, de csapatként is nagy munkát adott. Azon feladatok bemutatására, aminek bemutatására a csapatok előzetesen készülhettek, előre megadott időkeret állt rendelkezésre.

- A "Régió bemutatása" a csapatok és régióik bemutatkozása volt négy percben, különös tekintettel a protestantizmus helyi értékeire, örökségére. A kecskeméti csapat kisfilmekkel tűzdelt református útikalauzban helyet kaptak azok a korabeli kincsek, amelyeket a Református Könyvtár (az eredeti Sylvester Biblia, aminek egyedisége, hogy Kanizsai Orsolya tulajdonát képezte) és a Ráday Múzeum őriz.

- A "Regényes világ" keretén belül Szabó Magda: Abigél c. regényének szabadon választott jelenetét kellett szintén négy percben bemutatni. A kecskeméti refisek a "Hajda úr cukrászdájában" c. fejezet alapján "Ettől a pillanattól" címmel mutatta be a regény egyik legdrámaibb részletét.

- Az "Építész" feladat egy épület bemutatását tartalmazta két percben, amely alapján makett készítése a cél. A diákok a kecskeméti református templom 3D-s makett-tervét és a meglévő, de a makett elkészítéséhez alig használható tervrajzok másolatát készítették el.
Bár e téren a csapat valamennyi tagja úgy érezte, hogy a zsűri ezt a hatalmas, mintegy 50 órás munkát nem értékelte megfelelően. A templom meglévő tervrajzai önmagukban nem teszik ugyanis lehetővé egy makett elkészítését, így a 3D-s digitális maketterv elkészítése a program kezelésének megtanulása mellett rengeteg mérési és számítási feladattal is járt.

- "Ének" kategóriában helyben történő sorsolás alapján a református énekeskönyv 503. "Már nyugosznak a völgyek" kezdetű énekét kellett bemutatnia a csapatnak. Az ének mégis lehetőséget adott helyi érdekesség ismertetésére is, hiszen a református énekeskönyv magyar szövegének fordítója a kecskeméti születésű Sántha Károly (1840-1928), gimnáziumunk volt diákja, evangélikus lelkész.

- A "Disputa" feladat volt hivatott a reformáció korának vitakultúráját felidézni. A vitatkozó partnerek egy-egy tételmondat alapján háromszor egy-egy percben érvelhettek pro vagy kontra.

- "Kevesebb több" címmel az 500 év neves protestáns képviselőinek ismeretét mérték össze játékosan a csapatok a Protestáns hősök c. könyv ismerete alapján. 

A kecskeméti csapat tagjai:Sipos Villő Kamilla, Kelemen Bálint 11. évfolyamos, és Bárdkai László, Keresztesi Sándor, Szabó Balázs 10. évfolyamos tanulók. Felkészítő tanár Vincze Árpád és Jámbor Zsolt.