Német nyelvű vándorkiállítás a Kecskeméti Református Gimnáziumban


Egy izgalmas, plakátokból kialakított német nyelvű kiállítás várja az érdeklődő, németül tanuló diákokat a Kecskeméti Református Gimnázium 2. emeletén, a kémia labor mellett.


keol.hu cikk
Mein Augenblick


Liebe Frau Baranyi,

viele Menschen tragen Themen mit sich herum, die eine große Belastung bedeuten. Das sind zum Beispiel komplizierte Beziehungen, nicht verwirklichte Träume oder die Angst vor einer Veränderung. ...


fortsetzen
Am 24. Oktober 2017 besuchten wir das Goethe Institut in Budapest.


Seit 1988 ist das Budapester Goethe Institut in Zusammenarbeit mit den beiden Staaten in Ungarn tätig. Die vier Ableitungen des Intituts befassen sich mit der Organisation von Kulturprogrammen, Bibliotheksdienstleistungen, Sprachunterricht und Sprachlehrerausbildung. Die Sprachprüfungen des Goethe Instituts sind weltweit bekannt...


Tovább a cikkre...
Galéria
Uwe Kaa


Nagy izgalommal ébredtünk fel október 24.-én, barátommal Latyák Bencével, egy keddi hűvös reggelen, amikor is tudtuk, hogy a híres Német előadóval, Uwe Kaa-val lesz a délelőtt folyamán egy jónak hangzó (később kiderült, hogy valóban jó) közös dalszövegírásunk. Amikor reggel egy finom kávé után elindultunk az elég zártkörű rendezvény helyszínére, a Katona József Gimnáziumba...


Tovább a cikkre...
Levél
Szekszárdon jártunk a Német Színházban

Már egy óra után nem sokkal szállingóztak a Zrínyi iskola előtt gyülekező refisek német tudástól függetlenül, hogy az ézisekkel megosztott buszon zötyöghessenek fel Szekszárdra, a Beatles an Board című darab megtekintésére.

Két óra buszút után már csak egy kis séta állt a németes csapatunk és a Deutsche Bühne Ungarn német színház között. Miután letudtuk az elmaradhatatlan csoportképkészítést, a pisi szünetet és mindenki talált helyet a kabátjának, beléphettünk a nézőtérre, a repülőgép utasterébe. Igen, lehet, nem volt egyértelmű az előadás címe. Egy repülőgép fedélzetén ültünk. A nézőkből résztvevők váltak, és a vígjáték során egymásután csendültek fel a szöveghez, vagy helyzethez passzoló Beatles slágerek. A felszállás némiképp döcögősen ment, sőt még a három légi utaskísérőnk is meghökkent, hogy sikerült a kapitánynak a manőver. Fent a magasban vontak csak be igazán a játékba. Német anyanyelvű színészeink bármely nézőt, azaz utast megszólítva próbáltak fillérekért eladni nekünk viszonylag bármit. Még mielőtt egy centet is sikerült volna kicsikarniuk belőlünk, az óceán irányába fordulva repülőnk sebesen zuhanni kezdett. Váratlan fordulat a történtben, stewardess tanoncunk tud repülőgépet vezetni. Természetesen egy újabb Beatles-dal felcsendülése koronázta meg a megmenekülést és a Párizsban való sikeres leszállást.

Az estébe nyúló hazaút csendes volt a fáradt németzseniktől, csak elszórva lehetett egy-egy Beatles-dal dúdolását érzékelni.

(Szabó Kata, 10.a osztályos tanuló beszámolója)

A német munkaközösség december elején magasabb fordulatszámra kapcsolt.


Advent idejére összpontosult két rangos esemény is, melyek során nem csupán a tudásbeli gazdagodás volt a cél, hanem a jó hangulat és a német nyelv népszerűsítése is.
December 3-ára hirdettük meg a „Textpuzzle” elnevezésű versenyt általános iskolák 6-8. osztályos tanulói számára. Szép számmal voltak jelentkezők, hogy kipróbálják magukat különféle olvasott szövegértési és szövegalkotási feladatokban.
Másnap, december 4-én már a tanároké volt a főszerep. Kecskemétről és környékéről vártuk a közép- és általános iskolában tanító kollégákat a Hueber Kiadó által szervezett workshopokra. Két szekcióban ültek össze a résztvevők és épülhettek egyrészt a kitűnő előadók által tartott prezentációkból, másrészt az egymással folytatott beszélgetésekből.
Reméljük, hogy mindkét rendezvény hagyománnyá tud válni iskolánk falai között és még sok szép élmény vár a német nyelvet tanuló diákokra és az őket tanító, készítő pedagógusokra.

Verseny képeiWorkshop képeiMein Traumland (China)


Mein Traumland (Indien)


Malta (pdf)


Malta (pptx)Tapasztalatszerzés külföldön


Kecskeméti diákok a Goethe Intézetben


Korán reggel útra keltünk 20 fős csoportunkkal, kicsit kócosan még, de elindultunk Budapestre. Első utunk a Goethe Intézetbe vezetett, ahol egy rendkívül kedves német tanárnő, Salakta Tünde, örömmel fogadott bennünket. Bemutatkozása után néhány kérdést intézett csoportunkhoz, majd interaktív foglalkozás vette kezdetét. Magáról az intézetről volt szó, 3-4 fős csoportokban dolgoztunk...


Tovább a cikkre...Kattints a képre a galériához!